Hoe maak je een Concurrentiematrix?

Hoe maak je een Concurrentiematrix?

In dit artikel beschrijf ik wat een concurrentiematrix is, waarom deze nuttig is en hoe je er een kunt maken voor je eigen bedrijf….In 3 stappen naar een concurrentiematrix

 1. Bepaal de sterkten die je wenst te tonen en te meten.
 2. Selecteer je meest geschikte concurrenten.
 3. Evalueer en plot je concurrenten in de matrix.

Wat is 5 krachten model?

Het vijfkrachtenmodel (competitive-forces model) is een model ontwikkeld door Michael Porter. Het model heeft als doel het winstpotentieel van een markt, oftewel bedrijfstak, te bepalen. In elke bedrijfstak wordt, volgens Porter, dit potentieel beïnvloed door vijf factoren die hij ‘krachten’ noemt.

Waarom is het belangrijk een concurrent te analyseren?

Waarom de concurrentenanalyse? Het uitvoeren van de concurrentenanalyse geeft inzicht in de aantrekkelijkheid van de markt waarin een onderneming actief is. Ook biedt het de mogelijkheid tot het identificeren van kansen en bedreigingen vanuit externe omgeving.

Hoe voer je een concurrentieanalyse uit?

Zo analyseer je iedere concurrent op hetzelfde punt.

 • Bepaal de concurrenten.
 • Noteer de producten of diensten.
 • Breng de afnemers in kaart.
 • Schrijf de prijzen op.
 • Bekijk de service.
 • Noteer het onderscheidend vermogen.
 • Onderzoek de marketingactiviteiten.
 • Schrijf een conclusie en reflecteer.

Hoe kan informatie over concurrenten worden verkregen?

Indirecte concurrenten verkopen een product of dienst dat lijkt op jouw product of dienst of hier een alternatief op is. Een indirecte concurrent kan ook in een regio gevestigd zijn waar jouw bedrijf zich juist niet op richt. Richt je met je onderzoek op je directe concurrenten.

Waarom 5 krachten model?

Waarom het vijfkrachtenmodel van Porter? Porters vijf krachten geeft een goede indicatie van de relatieve aantrekkelijkheid van de bedrijfstak. Het is een strategisch marketing model waarmee de ondernemer in staat is de strategie van een onderneming af te stemmen op de aantrekkelijkheid van de markt.

Hoe werkt het 5 Krachtenmodel van Porter?

Het vijfkrachtenmodel richt zich op de vijf verschillende groepen binnen een bedrijfstak. Deze groepen worden bij dit model ieder apart geanalyseerd. Zo kan per groep bepaald worden hoeveel macht zij hebben. Hierdoor kan uiteindelijk bekeken worden welke groep(en) de meeste macht hebben.

Wat is een Concurrentievergelijking?

Een concurrentieanalyse is een vorm van marktverkenning waarbij wordt gekeken naar de omgeving waarin een organisatie opereert en specifiek naar de concurrenten die in dezelfde markt actief zijn. De concurrentenanalyse begint met het beschrijven van de eigen dienstverlening.